Hortensia snoeien

Op onderstaand filmpje kunt u zien hoe u uw hortensia’s goed moet knippen.

In de praktijk blijkt dat veel mensen niet weten hoe het moet en dat is jammer. Na het zien van bijgaand filmpje weet u exact hoe het moet.

Dan is het gelijk een goed moment voor de volgende dingen, waardoor u de komende zomer maandenlang kunt genieten van uw bloeiende hortensia’s:
Strooi rondom de plant rijkelijk een laag compost en/ of tuinturf. Dit mag wel vijf centimeter dik. De grote van deze cirkel kan hetzelfde zijn als de omvang van de struik.  De compost zorgt voor een geleidelijke afgifte van voedingsstoffen en zorgt ervoor dat de bodem minder snel uitdroogt. De tuinturf zorgt er ook voor dat de bodem minder snel uitdroogt, maar verlaagd ook de pH. Iets wat met name blauwe hortensia’s zullen waarderen, de kleur blauw zal donkerder en intenser worden.
Daarna strooit u een organische bemesting van bijvoorbeeld Viano of DCM rondom de plant. Dit zijn meststoffen die ook geleidelijk vrij komen en de plant maandenlang kunnen voeden. Hierdoor zal de bladkleur mooi donkergroen zijn en zult u meer en stevigere bloemen krijgen.Wilt u blauwe of paarse bloemen, dan moet u ook nog Hortensiablauw bij de planten strooien. Weer in dezelfde cirkel als de cirkel van de takken.  Dit moet wel een paar keer herhaald worden. Wilt u blauwe bloemen, dan de volle dosering en wilt u paarse dan een halve. Let wel op dat dit op niet alle gronden gelijk het eerste jaar de gewenste bloemkleur oplevert. Maar op termijn wel.

Klik hier om het filmpje te bekijken