Duurzaam boomkwekerij


MPS gecertificeerd

Over de kwekerijen

MPS gecertificeerd duurzaam boomkwekerij de Triemen in Friesland.

Boomkwekerij “De Triemen” in Triemen Friesland bestaat uit verschillende kwekerijonderdelen. Onze boomkwekerij is MPS gecertificeerd wat een belangrijke stap is naar duurzaam ondernemen. In het MPS keurmerk wordt op strenge wijze het gebruik van bemesting en gewasbeschermingsmiddelen vastgelegd.

Totale oppervlakte van de boomkwekerij is circa 5 hectare onder te verdelen in: 1 hectare aan tunnels en foliekassen, 2 hectare Ilex verticillata snijheesterteelt, 1 hectare containerteelt en driekwart hectare bestaande uit materialenopslag, kantoren en watervoorziening. Onze kwekerij heeft een ruim aanbod. Van de hortensia, hydrangea, sering tot de lavendel.

Duurzaam gekweekt

In de tunnels/ kassen en containerveld wordt duurzaam gekweekt. Wij kweken voornamelijk klimop, kardinaalshoed en de hortensia. Maar ook planten zoals de Amerikaanse sering, de gewone lavendel maar ook de Russische lavendel. Ook vaste planten waaronder verscheidene keukenkruiden en medicinale planten.

Onze specialiteit is het duurzaam kweken van grote maten Hydrangea (hortensia), Pieris ( rotsheide) en Viburnum tinus (sneeuwbal). Vanaf half November tot vlak voor de kerstdagen snijden wij Ilex verticillata oftewel bladverliezende hulst. Dit voeren wij vervolgens aan op de bloemenveilingen in Eelde, Naaldwijk en Aalsmeer.

Biologische bestrijding en recycling

Biologische bestrijding en recycling van afvalstoffen zijn voor ons zeer belangrijk. Op onze kwekerij hebben wij ook te maken met onkruiden of vervelende plaagbeesten. Wij proberen dit zo veel mogelijk op natuurlijke wijze te bestrijden. In de kassen en tunnels lopen scharrelkippen die veel ongedierte opruimen.

Als de temperatuur het toelaat, wordt gewerkt met sluipwespen en aaltjes. Tussen de Ilex verticillata is een laag houtspaanders aangebracht om het onkruid te bestrijden. Snoeiafval wordt gecomposteerd en gebruikte potten worden gerecycled.

Boomkwekerij te Driesum in Friesland, teelt van sierheesters en klimplanten

Onze boomkwekerij in Driesum, nabij Dokkum (Friesland), bestaat uit 2 hectare containerteelt en 2,5 hectare kassen. Ook hier zijn wij MPS gecertificeerd wat inhoudt dat verbruikte grondstoffen en energiebehoeften nauwkeurig worden geregistreerd met als doel terugdringen van het verbruik. Wij kweken hier ontzettend veel klimplanten zoals de hedera of klimop.

De sierteelt in Driesum bestaat uit rotsheide, kardinaalshoed, buxus, hortensia, struikklimop, Leucothoe, glansmispel, laurier, dwergmispel en diverse andere heesters c.q. vaste planten. Belangrijkste producten zijn toch wel de verschillende soorten Pieris (rotsheide).

Wij denken aan het milieu!

Gratis regenwater wordt op het dak van de kas opgevangen en naar een 2500 m3 groot bassin geleid waarna dit gebruikt wordt voor de beregening in de kas. Al het beregeningswater wat wij hier in de kassen geven wordt gerecycled.
Snijheesters, Ilex Verticillata, Snijhortensia
In Triemen wordt op 2 hectare kwekerij, Ilex verticillata gekweekt. Ilex verticillata oftewel bladverliezende hulst is een hulstsoort die, zoals zijn naam al aangeeft, het blad in november laat vallen. Wat rest zijn takken welke bezet zijn met talrijke vuurrode bessen. De hulst is een kerstartikel. De takken worden op de vaas gezet of verwerkt in bloemstukken en/of kerststukjes. Ieder jaar wordt in oktober, de beshoek overspannen met vogelnetten. Vooral lijsters en merels zijn namelijk verzot op de rode bessen.

De kwekerij is opgedeeld in 2 stukken. De Ilex verticillata is namelijk een 2-jarige teelt. Dit wil zeggen dat in het jaar nadat de struiken afgeknipt zijn, er alleen nieuwe takken op groeien. Het jaar daarna vindt pas weer de besvorming plaats. Voor de bestuiving worden bijenkasten geplaatst. De takken vinden via de veilingen hun weg naar het buitenland. In Nederland worden de takken mondjesmaat aangeboden, daar de “uitbundige kerstcultuur” hier nog niet zo leeft als bijvoorbeeld in Duitsland, Frankrijk of Engeland.

Boomkwekerij kassen in Driesum

Onze boomkwekerij kassen in Driesum zijn circa 2,5 hectare groot. Wij kweken hier met name Hedera, Hydrangea, Pieris, Buxus en Euonymus. Dit, in tal van varieteiten. Alle werkzaamheden worden in eigen beheer uitgevoerd. Vanaf het stekken van de plantjes tot aan het oppotten van de planten en uiteindelijk verzendklaar maken van de orders. Naast de kassen hebben wij 1 hectare containerveld in gebruik. Hier worden de tuinplanten in potten, in de gezonde buitenlucht, voor u opgekweekt.

Boomkwekerij Driesum kweekt een breed en diep scala en variatie aan tuinplanten. De boomkwekerij is gericht op de groot- en tussenhandel. Vanaf hier worden bestellingen welke via onze webshop www.tuinplantbestellen.nl binnenkomen, verzendklaar gemaakt en verstuurd.

De particulier is echter welkom op onze kleinschaliger boomkwekerij in Triemen. Hier hebben wij tevens een tuincentrum waar de planten van onze boomkwekerij scherp geprijsd worden aangeboden.

Heeft u interesse in de snijheesters, bodembedekkers of hagen uit onze kwekerij? Kom gerust langs, of neem contact op via 0511-441562 / 06-15156023 of mail naar kwekerij@detriemen.com.