De beshulsten zijn allemaal nagesnoeid

Door de ongebeste takjes nu weg te halen, zijn de takken met de kerst erg mooi.

Tussen de buien en de harde wind aan het begin van de week door hebben we de hele hoek met beshulst nagesnoeid. Dit is het wegknippen van alle takjes waaraan geen bes zit. Een arbeidsintensief en nauwkeurig werkje. Door nu te snoeien zal de wond nog mooi dicht groeien en zie je er met de kerst niets meer van.

Het is een hele kunst om door middel van remmen en bemesting de groei zodanig te beïnvloeden dat er vrijwel geen loze takjes groeien. We doen hier onze uiterste best mee door regelmatig bodemmonsters te nemen, weinig stikstof te strooien om zo de groei te remmen. Maar we zijn ook altijd afhankelijk van het weer. Omdat dit groeiseizoen er veel en regelmatig regen is gevallen, zat de groei er goed in en dan kan je weinig  doen met remmen. Een tegenvaller, maar anderzijds kan een zware nachtvorst tijdens het uitlopen ook gigantische schade aanrichten. Dat is dit jaar niet gebeurd.

Omdat het een tweehuizige plant is, dus 1 mannelijk plant op de 10 vrouwelijke planten, zijn we qua beszetting afhankelijk van bijen, hommels, zweefvliegen etc. Er zijn ontzettend veel soorten wilde bijen en ook bijen van imkers uit de verre omtrek weten tijdens de bloei de planten te vinden. Omdat we heel veel planten kweken is dat echter niet voldoende en staan er tijdens de bloei twee kasten van imkers uit Broeksterwald en Driezum tussen de planten.
Als het tijdens de bloei veel regent of koud is dan vliegen deze bestuivers veel minder. Dat is dan ook gelijk terug te zien in het aantal bessen wat aan de takken komt. Tijdens de ene week in juli dat ze bloeiden was het dit jaar echter mooi weer en was de beszetting goed.